Zijn er onderzoeken gedaan naar Turkesterone?

Gepubliceerd door Joni op

turkesterone wetenschappelijk onderzoek

Turkesterone is op dit moment een hot topic. Dit supplement zou spiergroei moeten bevorderen, maar is dit ook echt zo?

Helaas is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar Turkesterone. Hierdoor is het nog altijd onduidelijk of dit middel daadwerkelijk de opbouw van spiermassa bevordert.

Wel zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de werking van ecdysteroïden, waar Turkesterone er één van is. Hieronder lees je meer over onderzoeken naar Turkesterone en andere ecdysteroïden.

Onderzoeksresultaten van Turkesterone bij mensen

Turkesterone supplement capsule

Hoewel er in de afgelopen vier decennia redelijk wat onderzoek gedaan is naar ecdysteroïden zitten we toch nog met veel vragen. De biologische effecten van ecdysteroïden op de mens weten we nog niet precies, zo blijkt uit dit onderzoek.

De verbindingen van deze middeltjes zien er goed uit voor vetverlies, spieropbouw en atletische prestaties en deze voordelen blijken ook vaak uit de ervaringen van Turkesterone gebruikers.

Helaas zijn er simpelweg niet genoeg onderzoeksresultaten om duidelijkheid te creëren over de rol van onder meer Turkesterone in het menselijk lichaam.

Deze studie toont bovendien aan dat de werking van ecdysteroïden vrijwel volledig onbekend zijn bij hogere zoogdieren.

Hierdoor is er nog altijd weinig bekend over de voor- en nadelen van Turkesterone op mensen. 

Resultaten van Turkesterone bij muizen

turkesterone onderzoeksresultaten

Er is op dit moment dus nog altijd een gebrek aan onderzoek naar Turkesterone. Sterker nog, er zijn maar 3 klinische onderzoeken naar ecdysteroïden beschikbaar. Er is zelfs helemaal geen klinisch onderzoek naar Turkesterone gepubliceerd.

Wel zijn er zo’n twintig jaar geleden een paar studies gedaan naar de werking van ecdysteroïden op muizen, zoals dit onderzoek. Hieruit bleek dat de eiwitsynthese verbeterd werd. Het lichaamsvet werd juist minder bij de muizen.

Vreemd genoeg lijken deze voordelen te worden gemedieerd via een androgeenreceptoronafhankelijke route, aangezien ecdysteroïden niet binden aan de androgeenreceptor bij dieren. Hierdoor zijn de bijwerkingen van Turkesterone niet hetzelfde als die van prestatiebevorderende androgenen. 

Er zijn nog wel vragen bij deze studie naar ecdysteroïden in muizen. Experts denken op dit moment dat ecdysteron (20-hydroxyecdyson) en zijn structurele analogen, zoals Turkesterone, een alomtegenwoordige receptor activeren.

Deze receptor staat bekend als MAS1, wat een gedeelte is van RAS, wat staat voor renine-angiotensinesysteem.

De MAS1-receptor is volgens deze studie betrokken bij diverse vitale lichaamsfuncties, zoals energieproductie en spierhypertrofie. 

Deze onderzoeken keken dus niet echt naar de werking van Turkesterone op het menselijk lichaam. Er zijn desondanks wel een paar bevindingen te vermelden op dit vlak.

Over het algemeen zijn deze testen naar ecdysteroïde- en Turkesteronesupplementen bemoedigend.

Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat ecdysteroïden de volgende gezondheidsvoordelen hebben:  

  • Stimulering van de immuunfunctie
  • Bescherming tegen stress
  • Bevordering van spieropbouw
  • Vermindering van insulineresistentie
  • Ondersteuning van hart- en levergezondheid

Turkesterone en andere ecdysteroïden kunnen volgens dit onderzoek overigens ook nog een ander potentieel moleculair doelwit hebben, namelijk de oestrogeenreceptor bèta.

Vaak wordt gedacht dat oestrogeen intrinsiek een katabool hormoon is, maar het bèta-subtype van de oestrogeenreceptor heeft eigenlijk anabole eigenschappen.

Dit staat erom bekend dat het spiereiwitsynthese stimuleert, zo toont deze studie aan. Overigens bleek uit dit onderzoek ook dat ecdysteroïden de niveaus van corticosteron en oestradiol verlaagt in spiercellen van ratten.


Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *